Veel van onze klanten willen graag een plattere organisatie worden, vertrouwen geven aan medewerkers en eigenaarschap stimuleren. Maar wanneer is je team hier eigenlijk geschikt voor en welke ontwikkeling heeft jouw team nodig?

Zelfsturing is geen doel op zich. Zelfsturing kan bijdragen wanneer medewerkers graag meer ruimte willen, of wanneer de systeemwereld teveel sturend is geworden en dit ten koste gaat van de kwaliteit van dienstverlening aan de klant.

Zelfsturing ontstaat wanneer een team zich ontwikkelt in de tijd, door dingen mee te maken, door gedoe te bespreken, door successen te vieren en gezamenlijk rituelen te ontwikkelen die helpen bij de taak die er ligt. In de teamontwikkelingsfases van Tuckman zie je terug dat zelfsturing pas om de hoek komt kijken in fase M3 en M4. Wanneer je zelfsturing wilt ontwikkelen zijn vier zaken van belang:
– Doorleef de bedoeling van jullie team; ontwikkel een emotionele purpose die raakt;
– Bespreek gezamenlijk kwaliteiten en waarden van alle teamleden;
– Ontwikkel rituelen die jullie helpen om in de actie/reflectie-modus te blijven en samen te leren;
– Leidinggevenden kunnen dit zelf faciliteren (niet sturen!), maar aan te raden is om hier HR bij te betrekken, het team zelf aan het werk te laten (kan vanaf M3-fase) of externe begeleiding te vragen (tip: SoulSearchers bellen;-).

Voor meer inspiratie over zelfsturing: Frederic Laloux heeft een prachtig boek geschreven ‘Reinventing Organisations’, dat ons voedt in ons vak. Hij schetst – na uitgebreid onderzoek – dat de organisaties van de toekomst worden gekenmerkt door zelfsturing, heelheid en een evoluatief doel. Voor een korte samenvatting in presentatievorm: http://www.soulatwork.nl/how-to-become-a-soulful-organization/